Een goed getrokken bouillon is hét geheim van een lekkere soep of smeuïge saus. Maar waar moet je beginnen? Wij zetten voor jou onder elkaar waar je tijdens het trekken van bouillon rekening mee dient te houden.
- Het trekken van bouillon is een flinke klus, dus zorg ervoor dat je genoeg ingrediënten in huis hebt om meteen een aantal liter mee te kunnen maken.
- De bouillon dient niet gekookt te worden. Houd de temperatuur daarom onder het kookpunt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de bouillon troebel wordt: een zogenaamde blinde bouillon.
- Teveel roeren kan ook een blinde bouillon tot gevolg hebben. Niet doen dus.
- Voeg nog geen zout toe aan de bouillon. Dit komt later wel wanneer je de bouillon daadwerkelijk voor een gerecht gaat gebruiken.
- Zet de bouillon op met koud water. Directe blootstelling aan heet water heeft tot gevolg dat de poriën van de ingrediënten zich meteen sluiten, waardoor er minder voedingsstoffen aan de bouillon worden afgegeven.
- Verwijder opkomend schuim met een pollepel of schuimspaan om te voorkomen dat de bouillon troebel wordt.
- Dek de bouillon niet af met een deksel terwijl deze op het vuur staat.
- Nu voor in de bouillon: gebruik het liefst gewrichten of beenderen om te laten trekken. Daar komt de meeste smaak uit vrij. Groentes die worden toegevoegd dienen vanzelfsprekend netjes gewassen en zandvrij te zijn.